Rendezvény

Dr. Forgács Tamás előadása - Szent nap-e az ünnep?

2018. december 11., kedd 18:00

Leírás:

Évadzáró programjához érkezik a nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozat! Ahogyan eddig is, most is izgalmas és érdekes témát kínálunk vendégeink számára - vendégünk dr. Forgács Tamás nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója!

"Míg az irodalomtudományról többnyire azt tartják, hogy érdekes, addig a nyelvtudományt gyakran éri az a vád, hogy unalmas. Pedig a nyelvtudománynak igenis vannak kifejezetten érdekes területei, leginkább talán a szavak és szólások eredetmagyarázata. 
Noha gyakorta használjuk például az érti a csíziót szólást, de vajon hányan tudják, hogy a csíziók eredetileg latin nyelvű verses öröknaptárak voltak, amelyeknek a szövegét csak kevesen értették, ők viszont bizonyára az élet más területein is jól kiismerték magukat. 
S ki gondolná, hogy az ünnep összetett szó, valójában ʼszent napʼ-ot jelent, a karnevál eredeti értelme pedig ʼhús, ég veledʼ?"

Az előadás számos lebilincselő szó- és szólásmagyarázatot tár a hallgatói elé, elsősorban az adventtől húsvétig tartó ünnepkörből, de más területekről is. Az etimológiai ismeretek mellett a közönség rengeteg művelődéstörténeti és néprajzi érdekességgel is megismerkedhet majd. 

Élvezetes és érdekes este vár ránk most is - igazi ráhangolódás az ünnepekre :-)

Dr. Forgács Tamás nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékén, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója. 
Fő kutatási területe a nyelvtörténet és frazeológia, azaz a szólások és közmondások kutatása. Ebben a tárgyban született egy Magyar szólások és közmondások szótára című munkája, amely az első olyan szólásszótár Magyarországon, amely alkalmazási példákat is közöl (főleg sajtónyelvi adatok alapján). Ezért 2007-ben az MTA Kiváló magyar szótár kitüntetését is megkapta.
„Állati” szólások és közmondások című munkája állatneveket tartalmazó frazeológiai egységeket tárgyal a világ számos nyelvéből, s foglalkozik azok kultúrtörténeti magyarázataival is. Erre utal az alcíme is A felfuvalkodott békától a szomszéd tehenéig.
Szívén viseli annak bizonyítását, hogy a nyelvészet igenis lehet érdekes és lebilincselő tudományág. Ezt igyekezett demonstrálni az M5 csatorna Mindenki Akadémiája műsorában az Unalmas-e a nyelvtudomány? című előadásával, amely a Youtube-on is elérhető:
https://www.youtube.com/watch?v=nAywx0bfOeU&t=362s
Többször kapott vendégprofesszori megbízást a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetében, magyar lektor volt a göttingeni Georg-August-Universität Finnugor Szemináriumában.
Kitüntetései: Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett és Pro Facultate Philosophiae (az SZTE BTK legrangosabb kitüntetése).

 

 

Jegyár:

pedagógus-, diák- és SZTE-igazolvánnyal mindössze 1400 Ft, normál jegyár 1900 Ft

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a JEGYÉRTÉKESÍTÉS menüpontban ^^.

Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot!

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya,OTP, K&H, MKB SZÉP kártya, Ticket Culture&Sport utalvány, Ticket Compliments utalvány, Ticket Compliments Top Premium utalvány