Rendezvény

Prof. Dr. Gyenge Zoltán: A művészet születése

2019. március 12., kedd 18:00

Leírás:

Újabb remekbe szabott téma, újabb kitűnő előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Prof. Dr. Gyenge Zoltán filozófus, író, tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja!

"Joachim Winckelmann szerint „a művészet legtisztább forrásai nyitva állnak: boldog az, ki megtalálja és megízleli azokat.” A művészet szemlélete tehát megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapokból, mondjuk, amikor az ember csak a mindennapok közönyével hadakozik. Kérdése persze mindenkinek lehet: mi számít művészetnek és mi nem? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs? Lehet-e beszélni a művészetről vagy azt csinálni „kell”? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mi a szép, és hogyan változott meg Botticellitől Rubensig? Manapság, amikor mindent a pénzben mérhető haszonnal mérnek, ugyancsak jogos feltennünk a kérdést: van-e haszna a művészetnek vagy a művészet „haszon-talan”? Nincs olyan, aki valamilyen formában ne tette volna fel ezeket a kérdéseket, legyen az alkotó vagy művészetet szerető. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni az előadás, sok példával (Giorgione, Mantegna vagy Tiziano képeivel) a művészet különböző korszakaiból."

 

Jegyár:

kedvezményes 1200 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 1600 Ft

Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot!

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a JEGYÉRTÉKESÍTÉS menüpontban.

JEGYFOGLALÁS A RENDEZVÉNYRE NEM LEHETSÉGES!