Rendezvény

5. Fool Moon Nemzetközi A Cappella Fesztivál: Camerata & Klangbezirk & Fool Moon

2009. október 10., szombat 19:30 - 21:00

Leírás:

 Camerata

A Camerata együttest zenei szakértők a világ egyik legjobb acappella csapataként tartják számon. Az orosz kórushagyomány legjavát képviselik. A zene és a hangok új formáival való kísérleteik teljesen egyedivé varázsolják az együttest.

A Camerata repertoárjának darabjait a klasszikus jazztől az etnojazzig a zenei műfajok széles skálájából meríti melyek egymással gyakran összefonva egészen új és szokatlan kombinációkat  eredményeznek. A camerata esetében tehát nem elég szoprán, alt, tenor és basszus szólamokról beszélni. Átirataikban e szólamok mindegyike egészen váratlan hangutánzással egybekötötve, egyedi módon mutatkozik be.

"A Cameratat hallgatni egészen varázslatos hatású egyedi élmény. Átirataik nagyon különlegesek, váratlan fordulatokkal, melyekben mindig van valami 'vallásos világiasság': mennyei és emberi." (Prof. David Weiss, USA)

 
 
Klangbezirk

A négyes a jazz és pop elkötelezettje, négyszólamú átirataikat időnként helyben, a színpadon felvett ismétlődő szólamok egészítik ki. Zenéjüket a kristálytisztán és könnyedén énekelt szűk szerkesztésmód és a virtuóz egyéni szólók egyensúlya jellemzi. Saját átirataiknak köszönhetően a “Klangbezirk” hangzásvilága egyedi, hírneve immár nemzetközi.

Fennállásuk 5 éve alatt acappella díjak sorozatát nyerték Grazban, Lipcsében, Hamburgban és Taiwanban.

Fool Moon

A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden, és azóta - hazánkban egyedülállóan - a pop-acappella, azaz hangszeres kíséret nélküli éneklés popzenei műfaját népszerűsíti Magyarországon. Első lemezük "Csillagok..." (2003, Warner-Magneoton) címmel került a boltokba, melyen magyar slágerek feldolgozásai hallhatók, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául sőt, "Acappelland" (2008, MDB Records) című nagylemezükön még bantu nyelven is, olyan előadóktól mint Sting, Paul Simon vagy Eric Clapton.

8 éves pályafutásuk alatt felléptek Magyarország legelismertebb előadóival, többek között Presser Gáborral, Szolnoki Péterrel, Malek Andreával vagy Edvin Martonnal, és 2008-ban képviselték Magyarországot Csézyvel a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen.

Nyugat-Európa fesztiváljainak állandó fellépői, de koncerteztek már Tajvanban és Dél-Koreában is.

2005-ben a Fool Moon első helyezést ért el pop kategóriában a grazi Ward Swingle A Cappella Versenyen, Európa legrangosabb ilyen jellegű megmérettetésén, így a kontinens legjobbjai közé emelkedhetett, 2006-ban pedig a VI. Tajvani Nemzetközi Acappella Versenyen kapott első helyezést és két különdíjat.

Az "Acappelland" című lemezen található “Szerelem, szerelem” című népdalfeldolgozás a King’s Singers együttes és más rangos csapatok átirataival együtt kapott jelölést 2008-ban a Nemzetközi CARA díjra legjobb folk/népdal kategóriában.

Jegyár:

Jegyár elővételben 2.900 Ft, a koncert napján 3.500 Ft. Jegyek válthatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a Ticketportal országos hálózatában.
Információ: 62/423-638, www.ihrendezvenykozpont.hu