6721 SZEGED, FELSŐ TISZA-PART 2. 62/423-638
!ELMARAD! - Prof. dr. Szathmáry Eörs: Tanulás és evolúció
április 21. Kedd 18:00

!ELMARAD! - Prof. dr. Szathmáry Eörs: Tanulás és evolúció

Az evolúció fogalmán a köznapi életben az élővilág történeti fejlődését értjük, vagyis azt, miként alakultak ki az évmilliók során a mai élővilág egyes csoportjai. De az evolúciót olyan hosszú távú tanulásnak is tekinthetjük, amelynek során a környezethez legjobban alkalmazkodó egyedek és ezek génjei terjednek el.

Az evolúcióbiológia a tudomány azon ága, amelyik azzal foglalkozik, hogy hogyan változnak az öröklődő tulajdonságok a populációk egymást követő nemzedékeiben.

Ezen az estén az evolúcióbiológia nemzetközi szaktekintélye, Prof. dr. Szathmáry Eörs az élőlények, benne különösen az ember tanulásának változását állítja előadása fókuszába.

A tudományos ismeretterjesztő előadás során szó lesz pl. saját tanulásunk sokak által ismert modelljeiről (pl. a pavlovi feltételes reflexről és a megerősítéses tanulásról), a tanulási képességek öröklődéséről, vagy az egyéni alkalmazkodóképesség természetben fellelhető példáiról (a sas szeme, a gepárd futása, a kígyó mérge mind példa az evolúciós alkalmazkodásra).

De természetesen nem kerüli ki az előadás a természetes szelekció szerepét, vagy az egyedi és az evolúciós tanulás viszonyát sem.
"Ha egyszer átgondoljuk, nyilvánvalónak tűnik, hogy minden egyes genetikai változat egy hipotézis arra, hogy az adott környezetben hogyan is kell élni. A rossz hipotézisek lassan eltűnnek, a jók dominánssá válnak."

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus professzor és munkatársai az elmúlt években a tanulás és az evolúció működése közötti mély párhuzamokra hívták fel a figyelmet.
"Az élőlények kizárólag a múltbeli kiválasztódás nyomait hordozzák génjeikben, és ezzel az örökséggel vágnak neki az élet megpróbáltatásainak. Agyunk kizárólag múltbeli tapasztalataira építve tudja megoldani az előtte álló feladatot, vagyis így ad választ a környezet kihívására."
"Az agyban a bonyolult feladatok megoldása közben hipotéziseket "tenyésztünk", tesztelünk, az ígéretesebbeket kicsit változtatjuk és kombináljuk - ahogy lényegében a genetikai evolúció is működik, de ez utóbbi sokkal lassabban."

Prof. dr. Szathmáry Eörs evolúcióbiológus az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, az MTA és az Academia Europaea tagja, az ELTE TTK és a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem professzora.
Kutatási témái: a nagy evolúciós lépések kérdése, az élet és a genetikai kód eredete, az emberi nyelvkészség eredete, a biológiai kooperáció szintjei és mechanizmusai.
Kitüntetései: Széchelyi-díj, Akadémiai Díj, New Europe Prize for Higher Education and Research.
Könyvei tucatnyi nyelven jelentek meg.


Az előadás elmarad.

Jegyvisszaváltás: HAMAROSAN!

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO