6721 SZEGED, FELSŐ TISZA-PART 2. 62/423-638
Észak és Dél-India találkozása - az Anjali Duó és Virágh Balázs művészeti estje
Október 30. Péntek 19:00

Észak és Dél-India találkozása - az Anjali Duó és Virágh Balázs művészeti estje

„A test és szellem, zene és ritmus közös vibrációja láthatatlan világok kapuit tárja fel. A tánc az egyik legteljesebb spirituális élmény, amely által a magasabb szférákig nyújtózó lélek ráeszmél anyagi vetülete csodájára.”

Különleges élményben lehet részünk Ádász Mariann és Berki Éva, azaz az Anjali Duó táncelőadása, valamint Virágh Balázs Pakhawaj játékos koncertje alkalmával.

A dél-indiai templomi eredetű táncokat színpadra állító Bharatanatyam táncosok az észak-indiai hangszeres hagyományt képviselő Pakhawaj dob, valamint ritmikus kompozíciók és istenekhez szóló imák recitálásának kíséretében is feltűnnek az est folyamán.

Ki ne hallott volna Siváról, az indiai istenségről, akinek tigrisbőr csavarodik a derekára, kígyók lógnak a nyakában, és fürtjei megzabolázatlanul hullanak alá, miközben kozmikus táncát járja? Vagy társáról, a gyönyörű istennőről, Durgáról, aki oroszlánháton lovagol? A táncelőadás során megismerhetjük e szimbólumok mélyebb jelentését, és végignézhetjük, ahogy indiai mítoszok elevenednek meg egy ősi tánc, a Bharatanatyam nyelvén.
A táncosok, Ádász Mariann és Berki Éva tizenhat éve, szinte gyerekként kezdtek el indiai tánccal foglalkozni. Elhivatott magyar és indiai mesterektől tanultak itthon és Indiában. Tudásukat folyamatosan fejlesztik a tánc és az indiai filozófia terén is, és létrehozták az Anjali Tánccsoportot, hogy megpróbálják továbbadni ezt az ősi művészetet.

Az összes észak-indiai dob atyja, a Pakhawaj, Mridang néven is ismert, mely szanszkritul dobot jelent. A Pakhawajot Észak-India legősibb ritmus hangszerének tekintik.
Virágh Balázs India egyik legkiválóbb Pakhawaj mesterének, Pandit Mohan Shyam Sharma-nak tanítványa. Indiai és egyéb utazásai során mesterével, a tradicionális Guru-shisya parampara keretein belül tanulhatott, illetve megtisztelő lehetősége nyílt számos kiváló indiai klasszikus zenésszel kollaborálni, mind Indiában, mind Európában. Több európai országban, illetve Indiában is színpadra lépett, többek között India legnagyobb Dhrupad fesztiválján, a 44. All India Dhrupad Mela-n, Váranasziban. Több okleveles előadást tartott az indiai klasszikus zenéről magyarországi egyetemeken, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Zeneakadémián és a Szegedi Tudományegyetemen. Budapesten megalapította zeneiskoláját, a Ganapati Pakhawaj Iskolát, mely keretein belül terjeszti a Pakhawaj és az indiai klasszikus zene művészetét. Korábbi tanulmányai során Kathak kíséretet és Tabla művészetet tanult a Jaipur Gharana mestere, Pandit Rajesh Gangani kezei alatt. Tapasztalt kísérőzenésze a Dhrupad énekes stílusoknak, mind a Darbhanga, mind a Dagar stílusokban, illetve klasszikus táncoknak is, mint a Kathak és az Odisszi.

 

Bővebb információ:
www.anjali.hu https://www.facebook.com/anjalidancehungary/
https://pakhawaj.hu/ https://www.facebook.com/pakhawajiskola

Jegyár:

  • elővételben 1800 Ft,
  • a rendezvény napján 2000 Ft.

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online.

JEGYVÁSÁRLÁS

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya, OTP, K&H, MKB SZÉP kártya, Ticket Culture&Sport utalvány, Ticket Compliments utalvány, Ticket Compliments Top Premium utalvány, Edenred ajándékutalvány.

Az est a 25. Őszi Kulturális Fesztivál programsorozat részeként kerül megrendezésre.

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO