6721 SZEGED, FELSŐ TISZA-PART 2. 62/423-638
Pengetős Trió koncert // IH Café
Július 12. Kedd 19:00

Pengetős Trió koncert // IH Café

A PENGETŐS TRIÓ formáció rendhagyó hangszer-összeállításából eredő egyedi repertoárja eredendően magán hordozza a multietnikus kölcsönhatások jegyeit, hiszen a keleti hangzásvilágot képviselő koboz, a délszláv népzenei elemeket hozó tambura és a magyar népzene funkciós gondolkodás előtti állapotát megjelenítő citera együttműködése jellemzi.
A három pengetős hangszer együttes megszólalása egyedi és újszerű hangzást hoz létre, de ezúttal még három kiváló vendégzenész is fokozza a hangulatot az est folyamán.
A klarinéttal, cimbalommal és tamburabőgővel erősítő projektre egyaránt jellemző a kísérletező kedv, a zenei tér szélesítése és az autentikus magyar népzene tisztelete, ahol jól megfér egymás mellett a virtuóz hangszerjáték, az egyszerű, lírai énekhang és adott esetben a progresszív zenei elemek alkalmazása is.
Pengetős Trió:
Berta Alexandra - citera, ének, Csenki Zalán - koboz, furulyák, Horváth Bálint - tamburák, ének
Közreműködők:
Babcsán Bence - klarinét, brácstambura, Buzás Attila - tamburabőgő, Szabó Dániel - cimbalom, ének

A FOLKFÚZIÓ projekt a magyar és a velünk szomszédos népek népzenéje között kíván hidat építeni, kiemelve a zenei hasonlóságokat és az egyéni jellemzőket egyaránt. A koncert-sorozat célja, hogy a népzenében szokatlan, újító szellemű felfogásban, rendhagyó hangszer-összeállításokkal ismertesse meg a magyar, a délszláv és a román hagyományos repertoár közös halmazát a széles közönséggel, erősítve ezzel a szomszéd népekkel való zenei összetartozás érzését.
Bartók Béla összehasonlító kutatásainak köszönhetően tudjuk, hogy a magyar és szomszéd népek hagyományos népzenéje évszázadokon keresztül folyamatos kölcsönhatásban állt egymással. A koncertsorozat keretében három zenekar – Pengetős Trió, Korinda zenekar, Szélműves – kifejezetten erre a projektre összeállított tematikus koncertanyagokkal ezt a jelenséget szeretné bemutatni magyar, román és délszláv zenei párhuzamokon keresztül. A három formáció a sajátos hangszerelésükkel a népzenei és világzenei feldolgozás különböző lehetőségeit jelenítik meg. Évezredes pásztorhangszerek találkoznak a 20. századi hangszergyártás remekeivel, moldvai csángók zeneszerszáma együtt játszhat a szlavóniai horvátok szamicájával.

A rendezvényre a belépés díjtalan!

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO