6721 SZEGED, FELSŐ TISZA-PART 2. 62/423-638
Széttépve: zenés szembenézés Szabó Kimmel Tamással
November 11. Hétfő 19:00

Széttépve: zenés szembenézés Szabó Kimmel Tamással

Közreműködik:

 • gitár: Locsmándi Bence / Schneider Zoltán
 • dob: Szentmihályi Gábor
 • basszusgitár: Frey György/ Szőke Péter
 • zongora, hegedű: Lázár Zsigmond
 • magyar szöveg: Závada Péter
 • zenei vezető: Lázár Zsigmond
 • rendező munkatársa: Skrabán Judit
 • plakát: Csáfordi László
 • producer: Orlai Tibor
 • rendező: Novák Eszter

„Vajon miért választja az ember az élet helyett az élet villanásnyi illúzióját?

Mi az, amiért az olykor biztonságos családi hátteret, a tiszta jövőt egy koszos gyorséttermi WC-re váltja? Mi az a pillanat ahol megszületik a döntés, hogy fejjel csússzunk lefelé a lejtőn?

A függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan. Előadásunk az embert boncolgatja a döntést vizsgálja és igyekszik bemutatni, hogy az élet, néha tényleg csak egy pillanaton múlik! Igaz történetek, zene, fény és sötét. A döntés a miénk, de talán létezik kiút...”

„Szabó Kimmel kitölti a színpadot, a magára vett szerepeket, és könnyedén jár-kel ebben a műfaji sokszínűségben. Az egyik percben kapucniját a fejére húzva, pulóverét gyűrögetve mondja el, hogyan csúszott egyre lejjebb az általa megszemélyesített szereplő a szerek közötti vándorlásban, a másik percben Szabó Kimmel Tamásként olvas nekünk egy kis Máté Gábort (a pszichiátert, nem a színészt). Kosztolányi zakójába bújik, majd beleüvölti a világba Elvis Presley egyik dalát. Jól énekel, rekedt, bluesra termett hangon, és végig kapcsolatot tart nemcsak a zenekarral, de a közönséggel is. (…) Novák Eszter rendezése megteremti azt a laza keretet, amelyben ez a sokféleség működhet. Nem tagadja le azt sem, hogy ezzel az előadással figyelemfelhívó, segítő céljuk is van az alkotóknak. (…) Lázár Zsigmond zenekara nemcsak a zenei alapot biztosítja magabiztosan, de ha kell, képesek szinte láthatatlanná válni, máskor magától értetődően kapcsolódnak be a játékba, akár csak egy bólintással, pillantással is. A Széttépve úgy lett nagyon cool előadás, hogy azokat is leköti, akik nem rajonganak a cool előadásokért, és jó eséllyel azokat is meggyőzi, akik nem tartoznak Szabó Kimmel Tamás kiterjedt rajongói táborába. És ami talán még fontosabb: alkalmat ad arra, hogy függőségeinkről, annak okairól gondolkodjunk, beszélgessünk.”

(Turbuly Lilla: Függők és leszakadók, kutszelistilus.hu)

„… a Széttépve se nem önvallomás, se nem coming out, de még csak nem is terápia a számomra. Voltak olyan helyzetek az életemben, már kamasz fejjel is, amikor tanúja voltam annak, ahogy mások tönkrementek különböző függőségeik miatt. Valahogy sokszor hozott össze a sors olyan arcokkal, akik kőkemény sztorikon vannak túl. Elképesztő szétesésekkel és felépülésekkel szembesültünk a felkészülés során, és ezeknek a történeteknek a megmutatása rettentően motiválta Novák Eszter rendezőt, meg engem is. Interjúztunk kábítószerfüggőkkel, meg olyanokkal, akik már túl vannak ezen, az ő szövegeiket Závada Péter öntötte formába.

Az én célom egyértelmű: azt szeretném, ha egy tizenéves, aki szerint menő betépni matekóra előtt, amikor megnézi ezt az előadást, átgondolja még egyszer, mielőtt bármilyen anyaghoz nyúl.”

(Jászay Tamás interjúja Szabó Kimmel Tamással, Kisalföld)

„Értékelés: fájdalmasan gyönyörű. A Belvárosi Színház kockáztatott, és nyert. Szívből ajánlom minden fiatalnak, családoknak, tanácstalan partnereknek, aggódó szülőknek, azoknak, akik semmit sem tudnak a különböző drogok fajtáiról, történetéről, specifikus hatásairól, és azoknak is, akik mindezt tudják, de szeretnének kívülről ránézni. Legjobb lenne minden gimnáziumba elvinni...”

(dasilva64, korulottemavilag.hu)

„A Széttépve zenés szembenézés önmagunkkal, „monodráma és dokumentumszínház” egyben, amelynek igazi hitelességét az adja, hogy a Szabó Kimmel Tamás által életre keltett karakterek valós interjúalanyok, akik egykor a narkotikumok rabjai voltak. Tamás könnyedén, dinamikusan, mégis megrázó átéléssel bújt bele a különböző személyek bőrébe. Az eltérő jellemek megjelenítése közötti átmeneteket zenei betét, irodalmi alkotásokból való idézetek (Kosztolányi: Mérgek litániája, Röhrig Géza és Arthur Rimbaud költemények), vagy a szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek szakmai véleményeinek felolvasása biztosította, amitől az előadás egy pillanatra sem veszített a lendületéből, kellemes egyensúlyt tartva a humor, a zene, a megdöbbentően őszinte és szívbemarkoló mondatok és a nem éppen akadémikus szavak között. (…) Mit lehetne elmondani a Széttépve című darabról? Csupán annyit, hogy mindenkinek látnia kell. Nemcsak azért, mert nívós, megdöbbentő, mégis szórakoztató és befogadható, lehengerlő színészi teljesítménnyel és rendezéssel, hanem azért is, hogy vegyük észre, mennyire fontos az egymásra való figyelés, vegyük észre embertársaink néma segélykiáltásait, ébredjünk fel „Csipkerózsika-álmunkból”, és nézzünk bele az elénk tartott tükörbe!”

(Bári Edit, GyőriSzalon.hu)

Az előadás hossza:
95 perc szünet nélkül

14 éven felülieknek!

Fotó: Takács Attila

A program a szegedi MASZK Egyesület szervezésében jön létre.

 

Jegyár:

 • elővételben 3700 Ft
 • az előadás napján 3900 Ft

 Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online.

JEGYVÁSÁRLÁS

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO