Bemutatkozás


2008. szeptemberében nyitotta meg kapuit a teljesen felújított IH Rendezvényközpont. A volt  Ifjúsági Ház a mai kor követelményeinek és igényeinek megfelelő modern szórakoztató és rendezvényközponttá alakult és sokszínű programkínálatával hamarosan a szegediek közkedvelt találkozóhelyévé vált.

 

Esti fényekkel

Általános információk:

Beruházó: Szeged MJV Önkormányzata
Kivitelező: Ferroép Zrt.
Üzemeltető: Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.
Építész: Weintrager Adolf
Belsőépítész: Medveczky Kazimír
Beruházás kezdete: 2007. május 4.
Nyitás: 2008. szeptember 3.
Teljes bekerülési költség: 465 M Ft
Ebből saját forrás: 155 M Ft
Címzett támogatás: 310 M Ft

 

Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., mint az IH Rendezvényközpont üzemeltetője

6721 Szeged, Felső Tisza-part 2.
Adószám 18457627-2-06
Telefon:62/423-638
E-mail: szervezes@ihrk.hu
 
A Szegedi Ifjúsági Ház a hetvenes években épült a korra jellemző építészeti megjelenéssel. Az épület akkori ünnepélyes
megnyitója 1979. március 21-én volt. Az eltelt közel harminc év alatt kisebb felújítások történtek ugyan, de az idő haladtával egy átfogó rekonstrukció vált szükségessé.
 
Az Ifjúsági Ház 2007. májusában fogadott utoljára látogatókat, és a Ferroép Zrt., mint kivitelező hamorosan elkezdte az épület felújítási munkáit. A megújult IH ünnepélyes átadására 2008. szeptember 3-án került sor. A hivatalos megnyitón részt  vett az esti program sztárvendége, Al Di Meola is, aki Botka László polgármesterrel együtt vágta át  a szalagot. Az amerikai jazzgitáros  több mint két órás teltházas koncertet adott, a szegedi közönségnek.
 
A megújulást tükrözi a névváltoztatás is. Az  IH Rendezvényközpont  2008. februárjában vette fel az új nevet,  mely utal a régi névre,  de már továbbmutat a szórakoztató központ funkcióinak bővülésére is. A kulturális programokon kívül helyet kapnak itt szakmai kiállítások, vásárok, üzleti rendezvények, konferenciák és bálak is.

 Külső és belső megjelenésben egyaránt a modern, fiatalos stílus dominál - egyszerű letisztult vonalak, modern anyagok, lendületes formák. A színvilágában négy szín dominál, a bézs, mályva, terrakotta és narancs. Ezek a színek köszönnek vissza a dekortapétákon, falakon, és bútorokon.

 Az épület bemutatása:

Az épület külső homlokzata teljesen új képet mutat. A déli és a keleti oldalon is hatalmas üvegfelületet kapott tágítva és természetes fénnyel megvilágítva ezzel a belső földszinti és emeleti tereket.

Az épületen körbefutó "palást" különösen este nyújt izgalmas látványt, hiszen a burkolat mögött 450 színes ledlámpa bújik meg.  A világítás beállítható ún. fényjátékra, amelyben az egyes színek egymás után gyulladnak fel, izgalmas és szép képi megjelenést nyújtva ezzel az esti IH-nak, de statikus világításra is alkalmas, amikor az összes színes lámpa egyszerre világít. Amikor az épületben rendezvény van, kigyúlnak a fények, ezzel köszöntjük a hozzánk látogatókat.

 

 

Az épületbe lépve az előcsarnokba érünk, ahol egy hangulatos kávézó, az egész nap nyitva tartó IH Café várja a vendégeket. Egy kisszínpad is helyet kapott itt, ahol rendszeresen  koncertek, táncházak, felolvasóestek kerülnek megrendezésre.

 

IH Café

 A földszinten három modern stílusú különterem várja a vendégeket. A Maros teremben 50, a Tisza teremben 80, és a Szeged teremben 100 fő fér el. Kialakításra került egy kisebb VIP tárgyaló is, amely a 6-8 fős megbeszélések ideális színhelye.

Tisza teremA földszinten találhatók a rendezvényszervezői irodák.

 A lift beépítésével megtörtént az akadálymentesítés, így a rendezvényekre érkező mozgáskorlátozottak gond nélkül fel tudnak jutni az emeletre.

Az emeleten található a Nagyterem, mely befogadóképessége 600 fő. A nézőket kényelmes, karfás székek várják. Koncertekre, előadásokra a sorszámozott jegyeket adunk ki. A Nagyterem egy mobil fallal kettéválasztható. Ebben az esetben 400 férőhelyessé válik a terem. Megerősített hangszigetelés gondoskodik arról, hogy a környékbeliek nyugalmát ne zavarják az itteni rendezvények. A Tisza felé néző ablakok  biztosítják a terem természetes megvilágítását. A sötétítés motoros lamelákkal történik. A  beépített 10x8 m-s színpad kiválóan alkalmas koncertekre, színházi előadásokra. A konferenciák igényeihez igazodik a mennyezetre erősített (5,5 x 3,1 m ) motoros vetítővászon és a nagy fényerősségű projektor.

 A fény-, hang- és színpadtechA nagyteremnika kialakítása során a legmodernebb eszközök kerültek beépítésre. A színpad mellett került kialakításra Nagyterem szíve-lelke: a stúdió. A színpadhoz közvetlenül kapcsolódik a zongoratároló, ahol a saját Petrof versenyzongora kap helyet, mely így gyorsan, fáradság nélkül a színpadra állítható. A két művészöltöző a fellépők kényelmét szolgálja - kényelmes, tágas, modern, barátságos.

A Nagyterem mellett közvetlenül büfé került kialakításra, ami a rendezvényekhez kapcsolódó vendéglátást segíti. Itt található a tálaló- és melegentartó konyha, különböző kiszolgáló helyiségek, raktárak.