Rendezvény

dr. Purebl György: A bennünk ketyegő órák: alvás, bioritmus és egészség

2018. november 6., kedd 18:00

Leírás:

A Mentor(h)áló Pedagógiai esték őszi évada újabb nagyszerű tudományos ismeretterjesztő csemegét kínál az érdeklődők számára!

Vendégünk dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság leköszönő elnöke.

"Áldás-e vagy átok az elektromosság? Igaz-e, hogy a bolygók járása visszaköszön a génjeinkben, amelyek közül sokan belső óraként működnek? Hogyan lehet beállítani a belső óránkat? Lehet, hogy a kialvatlanság hizlal? Hogyan vált a biológiai ritmusok kutatása egyre fontosabbá a tudományban? Egyáltalán, mi a jelentősége az alvásnak és a biológiai ritmusnak a hétköznapi egészségünk szempontjából? Hogyan változik a tudomány, ami a technológiai fejlődés bűvköréből kénytelen a fenntartható ökológiai modellek felé fordulni?

Az előadásban ezeket a kérdéseket járjuk körbe, valamint azt, hogyan tudunk nagyon hétköznapi módszerekkel javítani az alvásunkon."

Igazi tudományos ismeretterjesztő csemege, nagyszerű élmény vár ránk most is - szerintünk az ősz egyik legérdekesebb előadása lesz :-)

"Egy belső óra diktálja szervezetünk megannyi folyamatának optimális lezajlását napszaknak megfelelően. Hívják bioritmusnak, biológiai órának, legpontosabb neve azonban a cirkadián óra, a latin circa (körül) és dies (nap) szavakból, amely egy 24 órát kitévő napi ritmust diktál. Azonban hiába nyilvánvaló a létezése, évszázadokon át rejtély maradt az óra anatómiai helye és működésének mibenléte. Nem véletlen tehát, hogy a cirkadián óra molekuláris hátterének feltárásáért kapta a 2017-es fiziológiai vagy orvosi Nobel-díjat három úttörő szellemiségű amerikai kutató, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young."

Jegyár:

kedvezményes: 1600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány);teljes árú: 2300 Ft

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a JEGYÉRTÉKESÍTÉS menüpontban ^^.

Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot!

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya,OTP, K&H, MKB SZÉP kártya, Ticket Culture&Sport utalvány, Ticket Compliments utalvány, Ticket Compliments Top Premium utalvány.