Rendezvény

SZEGEDI JAZZ NAPOK 2018

2018. november 9. - 10.

Leírás:

 

2018. NOVEMBER 09. (péntek) 19.30h

DEÁK BIG BAND (Szeged)

Zenekarvezető és karmester: Kiszin Miklós

Közreműködik: Frankie Látó - hegedű

A DEÁK BIG BAND 2009 októberében alakult a szegedi Deák Ferenc Gimnázium lelkes diákjaiból, néhány tapasztalt helyi muzsikus támogatásával. A kezdeményezés hiánypótlónak is mondható, mivel a város közönsége az ’50-es évek óta nélkülözte az ilyen nagy létszámú, látványos felállást.

Az együttes vezetője és karmestere KISZIN MIKLÓS, ismert szegedi zenész, „civilben” az iskola ének-magyar szakos tanára. Tagjai a kéttannyelvű gimnázium volt és jelenlegi tanulói, valamint néhányan a Fricsay Ferenc Fúvószenekarból.

Sok próba után ma már rendszeresen szerepelnek a városi- és környékbeli rendezvényeken, tavaly a XVII. Budapesti Big Band Találkozó "B" kategóriájában Arany Minősítést értek el.

A SZEGEDI JAZZ NAPOK sok sikert látott színpadán az idén ők kapták a nyitóhangverseny lehetőségét, vendégszólistájuk a manouche swing hazai követe, FRANKIE LÁTÓ lesz.

SZAKCSI JR TRIÓ+ (H)

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla - zongora

Lakatos Pecek Krisztián - bőgő

Balázs Elemér - dob

Közreműködik: ifj. Oláh Kálmán - szaxofon

Ifj. SZAKCSI LAKATOS BÉLA 1968-ban született Budapesten. Hat éves korában kezdett klasszikus zongorát tanulni, de érdeklődését kezdettől fogva elsősorban a jazz kötötte le. Még a jazztanszakon tanult, mikor már olyan neves muzsikusok vitték magukkal a rádióba, fesztiválokra és klubkoncertekre, mint Lakatos Ablakos Dezső, Tomsits Rudolf, Tony Lakatos, Kőszegi Imre és Lakatos Pecek Géza. A nemzetközi mezőnyből első nagy sikerét a Merlin Jazz Club-ban aratta a késői Miles Davis-szakszofonos, Rick Margitza partnereként.

ARILD ANDERSEN - DANIELE DI BONAVENTURA ARCTIC DUET (N/I)

Arild Andersen - double bass

Daniele Di Bonaventura - bandoneón

ARILD ANDERSEN norvég jazzmuzsikus/zeneszerző minden idők leghíresebb európai jazzbőgőse. Óriási szerepe van a norvég jazz felvirágoztatásában, emblematikus stílusa, egyéni hangzása iskolát teremtett. 1969-73-ig tagja volt Jan Garbarek első zenekarának, neve összeforrt az ECM kiadó sikereivel, melynek kezdettől fogva egyik vezéralakja.

ARILD ANDERSEN-ről összességében elmondható, hogy több mint ÖT (!) évtizede töretlen, rendkívül aktív és sikeres pályafutásával az európai jazz- és kortárs zeneművészet egyik legértékesebb és legjelentősebb alkotója. Személyében, mint előadóművész és zeneszerző, ismét egy páratlan és kivételes művészegyéniséget köszönthetünk Szegeden.

Különös tekintettel arra, hogy legújabb zenei projektjével érkezik, melyet a "tangóharmonika", a bandoneón új európai sztárjával, az olasz DANIELE DI BONAVENTURA-val hoztak létre. A rendkívül magas színvonalú és különleges hangzásvilágú duett annyira friss, hogy még csak néhány itáliai bemutatkozó koncerten vannak túl, ezért szegedi premierjükre nem csak a Jazz Napok rajongói tekinthetnek várakozással, hanem az egész magyar zeneszerető közönség is.

Az ARILD ANDERSEN - DANIELE DI BONAVENTURA "ARCTIC DUET" egyetlen hangversenyt ad Magyarországon, kizárólag a SZEGEDI JAZZ NAPOK műsorában, 2018. NOVEMBER 9-én, pénteken este.

 

 

2018. NOVEMBER 10. (szombat) 19.30h

SANTA DIVER (H)

Kézdy Luca - hegedű, elektronika

Szesztay Dávid - basszusgitár

Szegő Dávid - dob

KÉZDY LUCA hegedűművész/zeneszerző kétségkívül az egyik legfigyelemreméltóbb jelenség a hazai (nem csak jazz) mezőnyben. Kreatív, intelligens, sokoldalú és vonzó egyéniség, de legfőképpen: ragyogóan tehetséges.

HANG EM HIGH (CH/PL/A)

Lucien Dubuis - bass clarinet

Bond - 2 string bass, live electronics

Alfred Vogel - drums, percussion

„Call it low-western rock-blues-jazz-soul-punk,... whatever you want. HANG EM HIGH. That’s what we call it."

Végre egy igazi freak-banda, á'la Mothers Of Invention! 2013-ban alakultak, de már Európán kívül is népszerűek a mai modern zenei színtéren. Extravagáns future-rock/jazz-punk zenéjük beskatulyázhatatlan. Spiritusz rektoruk BOND, a lengyel nu-jazz és kortárs elektronika neves producere, társai a svájci LUCIEN DUBUIS és az osztrák ALFRED VOGEL, az európai avantgard két megkerülhetetlen figurája. Eredeti, spontán, néhol vad és pszichedelikus zenéjükben a jazz, a rock és punk mellett számtalan mostani irányzat, drum&bass, breakbeat, hip-hop, ambient, stb. keveredik, ami szerintük nem más, mint "a régen várt, mennyei free-jazz észvesztően tökös, mai értelmezése..."

GET THE BLESSING (UK)

Pete Judge - trumpet

Jake McMurchie - sax

Jim Barr - bass

Clive Deamer - drums

A jónevű GET THE BLESSING az utóbbi évek legmagasabban jegyzett jazzegyüttese Britanniában. A kényes angol közönség- és kritikai ízlést kielégíteni képes kvartett alapítói Clive Deamer és Jim Barr, a nagyon menő és befutott bristoli trip-hop zenekar, a PORTISHEAD tagjai voltak.

A nagy népszerűség közepette 1999-ben elhatározták, hogy az ORNETTE COLEMAN korai műveihez fűződő olthatatlan rajongásuknak egy igazán feszes, tisztán és keményen megszólalni képes, modern hangzású improvizatív együttes létrehozásával fognak emléket állítani. A Super Furry Animals két akkori fúvósa, Jake McMurchie és Pete Judge nagy kedvvel csatlakozott az izgalmasnak tűnő kalandhoz, így a négy vérprofi muzsikus passziójából megszületett egy új zenekar, THE BLESSING, mely 2000-ben valósággal berobbant a brit élvonalba.

Sikerük titka, hogy a rock-, punk- és dance stílusjegyeit és dinamikáját sikerült sodró erejű jazz-improvizációkkal megtolni és ezzel egy invenciózus, élettel teli új hangzás jött létre, amire még a világ legsűrűbb zenei mezőnyében, Londonban is sokan felkapták a fejüket.

Eddig öt nagylemezük jelent meg: "All is Yes" (Candid 2008), "Bugs in Amber" (Candid 2009), "OCDC" (Naim 2012), "Lope and Antilope" (Naim 2014) és "Astronautilus" (Naim 2015).

Pályafutásuk során a zenekar nevét GET THE BLESSING-re módosították és számos turné- és fesztiválsiker mellett 2008-ban elnyerték a BBC Jazz Award-ot. Bár a GTB máig a tagok szívügyének számít, mellette mindegyiküknek volt/van másik zenekara.

A dobos CLIVE DEAMER, igazi nagymenő. 2011-óta a Portishead-nél még világhírűbb RADIOHEAD tagja, egyben a legfelkapottabb session-dobos a szigetországban. Játszott többek között a Hawkwind, Dr John, Jeff Beck, Goldfrapp, Tom Jones, Siouxie Sioux, Roni Size Reprazent zenekarokban, és - nem utolsó sorban, - lehúzott 8 nagyszerű évet ROBERT PLANTmellett a Strange Sensationtagjaként...

JIM BARR basszusgitáros a Portishead után Peter Gabriel zenekarában szerepelt és létrehozta saját hangstúdióját. Jelenleg (2018 júliusában) ő is a RADIOHEAD Amerikai turnéján vesz részt, épp a napokban töltötték meg négy estén át zsinórban a világ legnagyobb fedett koncerthelyszínét, a New Yorki Madison Square Gardent...

JAKE McMURCHIE szaxofonos szintén szerepelt annak idején a Portishead-del és a már említett Super Furry Animals mellett megfordult a National Youth Jazz Orchestra, What Four és Magnificent Seven zenekarokban is. Jelenleg a Blessing mellett tagja a "Michelson Morley" bristoli jazzegyüttesnek.

PETE JUDGE trombitaművész a bristoli jazz- és experimentális zenei színtér ismert alakja mint zeneszerző is. A Blessing mellett saját zenekart is működtet "Three Can Whale" néven Alex Vann (Spiro) társaságában, és aktívan részt vesz Paul Wigens-szel (Blurt) az "Eyebrow", valamint Paul Bradley-vel a "Me Band" kísérleti projektjeiben.

A GET THE BLESSING először jár Magyarországon és kizárólag a SZEGEDI JAZZ NAPOK műsorában lép fel. Hangversenyük 2018. NOVEMBER 10-én, szombaton este kerül megrendezésre, az idei fesztivál záróeseményeként.

 

  www.szegedijazznapok.hu

 

 

 

Jegyár:

1. nap: 3000 Ft
2. nap: 5000 Ft
Bérlet: 6500 Ft

Jegyek kaphatók a Ticketportal jegyirodákban és online, a www.ticketportal.hu és a www.jegy.hu weboldalon.