Rendezvény

Billy Gibson, Little G. Weevil és zenekarának koncertje

2008. október 3., péntek 20:00

Leírás:

Az Egyesült Államok egyik legkiemelkedőbb szájharmonikás-énekese, a több zenei díjjal büszkélkedő Billy Gibson és a jelenleg Londonban élő Little G. Weevil (Szűcs Gábor) fantasztikus blues zenét kínálnak a szegedi, igényes muzsikára éhes közönségnek.

Aki hallott már a legendás memphisi Beale Streetről az tudja, hogy a blues világ legjobbjai (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, stb.) játszottak a ma már történelmi jelentőséggel bíró, egykori „afro-amerikai” szórakoztató negyedben.
Billy Gibson is itt szívta magába tudása legjavát és joggal nyerte el a meglehetősen kritikus amerikai sajtó által kreált nemesi címet: „The Prince Of Beale Street”.

Billy Gibson szájharmonikás, énekes egy kis településen, Mississippi államban született. Tinédzser korában egy kínai gyártmányú harmonikán kezdett tanulni, majd a középiskola elvégzése után Clarksdale (Mississippi) városba költözött, hogy már utazó blues zenészektől tovább fejlessze hangszeres tudását. Kis idő múlva elhagyta az államot és Memphisbe (Tennessee) tette át székhelyét, ahol a mai napig él.

Kimagasló tehetségét, és a blues zene iránti elkötelezettségét hamar felismerte a szakma és a közönség is egyaránt. 1999-ben a Hohner harmonikakészítő céggel szponzori szerződést írt alá, nem sokkal később Memphis város egyetemétől kapott rangos kitüntetést.
Ezután Billy sorra kapta a munkáját elismerő díjakat:

1993 - Nyugat Tennessee állam harmonika bajnoka
2002 - NARAS Memphis Premier Player Award
2003 - NARAS Memphis Premier Player Award
2004 - Top 20 Memphis Flyer – Memphis és Tennessee állam leglátogatottabb koncertje
2005 - Beale Street Music Awards – Az év muzsikusa
2006 - Blues Music Awards jelölés


A jelenleg Londonban, Angliában élő Little G. Weevil (Szűcs Gábor) 1977-ben született Budapesten. Tizenhét eves korában John Lee Hooker hatására kezdett el bluest játszani. Pár évvel később a Spo-Dee-O-Dee zenekar tagjaként, majd saját formációja, a Pure Blues élén került be a hazai zenei köztudatba.
Négy lemezt, több száz hazai és külföldi koncertet követően Gábor 2004-ben az Egyesült Államok déli részébe költözött, hogy  elmondása szerint  végre blues zenész legyen.
„Ahogy egyre jobban beleástam magam ebbe a kultúrába, tudtam, hogy valami hiányzik a zenémből. Igazam lett.”
2005-ben Little G. első európai zenészként egy éves szerződést kapott a legendás memphisi Beale Streeten, turnézott Alabama, Mississippi, Arkansas, Tennessee államokban, fellépett a világ egyik legnevesebb blues fesztiválján, a King Biscuit Fesztiválon Big Jack Johnson és Lonnie Shields társaságában. Első szólófelvételeit szintén Memphisben, helyi zenészekkel készítette. 2007 áprilisában Little G. az Egyesült Államok-beli King Mojo Records-szal kötött szerződést és több szerzeménye már hallható az amerikai blues-rádiókban.
Első, teljes egészében saját számokból álló szólólemeze (Southern Experience) ez év Márciusában jelent meg a fenti kiadó gondozásában. A lemez megjelenést egy átütő sikerű egy hónapos amerikai illetve kanadai turné követte, ami a nyáron tovább folytatódik Európában és természetesen Magyarországon.


Honlap: www.littlegweevil.com

 

Jegyár:

1.200 Ft
(IH Kávézó)