Rendezvény

Palya Bea és Dés András koncertje

2011. március 23., szerda 19:00

Leírás:

Dallam és ritmus. Ének és ütő. Énekes és ütős. Test és hangszer. Testhangszer. Más alig.

 „Mint zenésznek és mint táncosnak is régóta, tán a méhben az anyám szívdobogására hangolódás óta, soha nem szűnő vágyam, hogy a testemben, a hangomban lakó ritmust megismerjem, tökéletesítsem, kreatívan használjam."

Az 1000. sorszámot rendezvénynaptárunkban Palya bea és Dés András duókoncert kapta. Palya Bea  egy született, ízig-vérig előadóművész, akinek szó szerint minden porcikájában lüktet a zene, Dés András  pedig a fiatal dzsesszgeneráció talán egyik legismeretteb ütőse. A két kitűnő muzsikus előadása méltó ünneplése ennek a szép kerek számnak.

 

 

Palya Bea

A mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb alkotója. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is. A Folkestra, Kárpátia, Zurgó együttesek alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő, Nagy János Trio, Balázs Elemér Groupe, Etnofon együttesekben.

Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön. A Quintet tagjai: Lukács Miklós – cimbalom, Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek, Novák csaba – nagybőgő, Dés András – ütőhangszerek. 2004-ben énekel az Athéni Kulturális Olimpia nemzetközi csapatában.

Első szólólemeze az Ágról-ágra (Orpheia 2003), majd pedig meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom (Gryllus 2004), Gryllus Sámuel hangszerelésével. Legutóbbi munkája a Weöres Sándor Psyché című versciklusából készült nyolcvan perces zene (PB Quintet, Gryllus Samu), amely 2005 decemberében jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban.

2005-ben Tony Gatlif Transylvania című filmjéhez készített zenét, és egy rövid ideig a vásznon is feltűnik majd. A magyar közönség 2006 októberétől láthatja a filmet.

2006 tavaszán lemezszerződést írt alá a francia Naive céggel (naive.fr), az első lemez jövőre jelenik meg, jelenleg ezen az anyagon dolgozik.

Bea lényegi része a változás: zenéjében továbbra is meghatározóak a tradicionális elemek, de a koncerteken, a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepő intimitású világ tárul elénk.

Dés András

1978 március 19-én született Budapesten Dés László szaxofonos, zeneszerző és Vásárhelyi Mária szociológus fiaként. Iskolás korba érve kezdett zenélni klasszikus-ütőhangszer szakon. Gimnazistaként a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett, de hamarosan több világzenét játszó együttesbe is meghívták. „Jazz-pályafutása“ a Bosambo zenekarral kezdődött. 1998-ban édesapja, Dés László Geszti Péterrel közösen életre hívta az utóbbi idők egyik legnépszerűbb magyar pop-együttesét, a Jazz+Az-t. Két évig András lett banda ütőse. Majd együtt játszott Kaltenecker Zsolttal  és Papesch Péter basszusgitárossal. 2000 őszén csatlakozik a Balázs Elemér Grouphoz.  Apjával több alkalmi projektben is dolgozik együtt, többek között a Snétberger Ferenc-Dés László duót egészítette ki trióvá. Saját triója, a Dés András Trió 2007 ősze óta létezik.

Az utóbbi időben a különböző énekesnők zenekarai dominálnak az életében. Palya Beával még a Laokoón Csoportból ismerik egymást, ahol rendszeresen közreműködött vendégzenészként. Azóta számos helyen összehozta őket a sors. Palya Bea zenekarának négy éve tagja, azóta bejárták fél Európát és készítettek két albumot: Weöres Sándor Psychéjét és az Adieux les complexes címűt, ami a francia Naive kiadónál jelent meg. 2009 januárjában együtt játszottak a Carnegie Hall-ban.

 

Jegyár:

elővételben: 2.400,- Ft, a rendezvény napján: 2.900,- Ft
Jegyek válthatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a Ticketportal országos hálózatában.
Az előadásra az IH Rendezvényközpontban és a Belvárosi moziban a következő utalványokat fogadjuk el:
Accor Services Top Premium ajándékutalvány, Accor Services Ticket Culture - Kultúra utalvány, Cadhoc Kultúrcsekk, Cadhoc Művelődási csekk, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Üdülési csekk, Sodexho Pass KULTÚRA utalvány, Sodexho Pass AJÁNDÉK utalvány.