Rendezvény

Nyári kavalkád a Városháza udvarán : Keleti szél - Népzenei forgatag Az estére várható rossz időjárás miatt a mai előadás az IH Rendezvényközpontban lesz megtartva!

2015. július 8., szerda 20:30

Leírás:

 Keleti szél - Népzenei forgatag

Fellépők: Fábri Géza, Babra zenekar, Korinda zenekar

Fábri Géza:

Kobzos, pengetős tanár, népzenei feldolgozások szerzője. Zentán született. Az egykori Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak konok mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója. A Vízöntő és a Vágtázó Csodaszarvas tagjaként a kortárs és az alternatív folkzene konzekvens képviselője. Meghatározó tagja a „World Lute Project” nevű nemzetközi népi pengetős műhelynek. A Népzenei Kamaraműhely művészeti vezetője, a szegedi „Kobzos kurzus” alapítója. Átfogó munkásságáért Bács-Kiskun megye Művészeti Díjjal jutalmazza. Szeged Megyei Jogú Város többszörös alkotói díjas művésze. A 2012-es Mediawave fesztiválon „Párhuzamos Kultúráért” életműdíjban részesül.


Babara zenekar:

A Babra muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.
Részben családi kötődésből adódóan, az együttes zenei identitását alapvetően két magyarországi multikulturális közeg, Bács-Kiskun megye és Budapest határozza meg. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, az örmények, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát is hitelesen képviselve lett rövid idő alatt a Babra, a főváros egyik népszerű városi folk együttese.
Öt tehetséges muzsikus, öt barát alkotja a Babra zenekart, a nagybőgő mögött a hazai szcénában egyedülálló módon egy csinos lánnyal. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá.
Kiváló, strukturált hangszerelés, stílusos többszólamú vokális megszólalás jellemzi muzsikájukat, amit koncertjeiken elsöprő energiával és lendülettel mutatnak be. A koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben találtak egy másik otthonra, ahol az aktív táncházas élet résztvevői zenéjükkel.
A fiatal együttes már egy igazán inspiratív szakmai véleményt is elkönyvelhetett magának. A Songlines, a világ legfontosabb világzenei magazinjának főszerkesztője, Simon Broughton, így értékelte produkciójukat: "absolutely highlight".


Korinda zenekar:

Zenekarunk története 2003 decemberében kezdődött, mikor az alapító tagok először részt vettek a neves moldvai csángó furulyás, Hodorog András kurzusán, Szegeden. Ekkor még mindenki a furulyajátékon keresztül ismerkedett a moldvai népzenével, Kovács Zoltán útmutatásai alapján. Egy évvel később az ő kezdeményezésére alakult meg a Korinda zenekar. Később a furulya mellett hegedűvel és kobozzal majd énekkel és dobbal egészült ki a felállás. A Cuháré Kulturális Egyesület segítségével rendszeresen lehetőségünk nyílt András bácsitól tanulni, aki a mai napig legnagyobb hatással van játékunkra. Az évek során többször változott a zenekar felállása, míg kialakult a mai formáció. Jelenleg Szegeden és környékén valamint Pesten tartunk rendszeresen táncházakat, koncerteket.
Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől megtanult muzsikát a maga egyszerűségében szeretjük játszani, ugyanakkor állandóan keressük a saját értelmezéseink és az egyedi előadásmódok lehetőségét is. Ez a kettősség alapvetően jellemző a zenéhez való hozzáállásunkra. A moldvai népzene mellett a többi csángó vonatkozású terület (Gyimes, Barcaság) valamint a keleti székelység és a környező románság népzenéjével is foglalkozunk. Ennek megfelelően a hegedűkontra és a gardon is megjelenik a zenekar muzsikájában.


 

Jegyár:

Jegyár: elővételben 1800 Ft/fő, a koncert napján 2200 Ft/fő.
Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban, a Ticketportal országos hálózatán és előadás előtt 1 órával a helyszínen.